ITD Aktualno Razstava eksperimentalnih laboratorijev RevitLab

Razstava eksperimentalnih laboratorijev RevitLab

06. junij 2024 – 28. junij 2024
HEI-Transform_RevitLab_FB-event-cover

Vabimo na odprtje razstave eksperimentalnih laboratorijev RevitLab!

6.6.2024 ob 15:00
Galerija Spomeniškovarstvenega centra
Trg francoske revolucije 3, Ljubljana

Razstava bo predstavila dvanajst projektov za revitalizacijo in upravljanje štirih pilotnih primerov nepremične kulturne dediščine, ki jih pripravljajo študentje arhitekture, urbanizma in krajinske arhitekture s Fakultete za arhitekturo UL ter Oddelka za krajinsko arhitekturo na Biotehniški fakulteti UL skupaj z raziskovalci projekta HEI-TRANSFORM v okviru štirih revitalizacijskih laboratorijev - RevitLabov.

Lokacije obsegajo naselbinsko dediščino Kostanjevice na Krki, opuščeno industrijsko dediščino v središču Hrastnika, grajski grič v Gornji Radgoni z njegovo arheološko dediščino ter mogočen, a zapostavljen grad Hrastovec. Študentje so s pomočjo sodelovanja raziskovalcev in inovativnega participatornega pristopa k načrtovanju oblikovali rešitve, ki bodo pripomogle k razvoju modela trajnostnega pristopanja k prilagojeni ponovni rabi opuščene dediščine.

Temeljni raziskovalni projekt HEI-TRANSFORM združuje strokovnjake najvidnejših slovenskih izobraževalnih in raziskovalnih institucijs 14 področij. Na podlagi raziskav, dobrih praks in štirih konkretnih primerov v lokalnem okolju razvijajo novo odprtodostopno orodje, s katerim bodo lokalne skupnosti, investitorji in posamezniki imeli možnost preverjanja potencialnihprojektov za oživitev dediščine, ki je bila doslej brez ustrezne funkcije. Rezultatiraziskave bodo služili kot pomembno izhodišče za vključevanje dediščine vtrajnostni razvoj lokalnih okolij in bodo v oporo vsem, ki vidijo priložnost vprenovi in ponovni uporabi nepremične kulturne dediščine.

HEI-Transform_RevitLab_newsletter_logos